Dan advokature 2024

Proslava Dana advokature 23.02.2024. u Banji Koviljači
Dan Advokature

Dana 23.02.2024.godine Advokatska komora Šapca je u veličanstvenom i autentičnom ambijentu „Kur- salona“ u Banji Koviljači proslavila „Dan advokature Srbije“ – dan kada je 28.02.1862.godine, za vreme vladavine kneza Mihaila Obrenovića, donet  Zakon o pravozastupnicima, kojim je u Srbiji ustanovljena savremena advokatura. Domaćin ovogodišnje proslave bio je Odbor advokata Loznice.

U raskošnoj balskoj dvorani „Kur – salona“, a uz prisustvo mnogobrojnih zvanica: advokata, advokatskih pripravnika, gostiju iz pravosudnih organa, predsednika Advokatske komore Srbije, gospodina Veljka Delibašića, te predsednika i predstavnika više regionalnih advokatskih komora, najpre je održana svečana akademija, a  potom večernja proslava.

Kroz program svečane akdemije  prisetili smo se  najsvetlijih trenutaka srpske advokature, najviših moralnih i ljudskih vrednosti, kojima su srpski advokati prkosili svim nedaćama u svim vremenima, ostavljajući u amanet svojim naslednicima da nikad ne zaborave ko su i kuda treba da idu. Podsetili smo se da današnje i buduće generacije advokata koračaju doboko utemeljenim putem svojih prethodnika, a da koračanje tim putem podrazumeva i dužnost da ga, poštujući njihovu veličinu, hrabrost i poduhvat, uprkos svim iskušenjima i opasnostima sačuvaju, i učine još stabilnijim i svetlijim za generacije advokata koje dolaze, dužnost da se baklja slobodne advokature koja ga osvetljava nikada ne ugasi.

Voditelj svečane akademije bila  je akademska glumica Angelina Lukić, iz Valjeva, a na istoj su nastupili advokat Slobodan Stašević, advokat iz Šapca, koji je interpretirao besedu čuvenog advokata Ilije Radulovića „Komad neba na zemlji“, glumac Milan Vučković, sa Sokratovom odbranom pred atinskim sudom i studentkinja prve godine Pravnog fakulteta u Beogradu, Emilija Terzić, sa svojom besedom ,,Biti ili ne biti, pitanje je sad’’. Emilija je na republičkom takmičenju iz predmeta Retorika i besedništvo, maja 2023. godine,   osvojila prvo mesto na zadatoj temi ,,Znanje i pravda govore dok neznanje i nepravda urliču''. U decembru iste godine na Pravnijadi na Zlatiboru,  osvojila je prvo mesto na zadatoj temi ,,Biti ili ne biti, pitanje je sad'', a na 28. takmičenju u besedništvu studenata Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu, održanom u januaru 2024. godine, osvojila je drugo mesto po ocenama stručnog žirija i treće mesto po glasovima publike na zadatoj temi ,,Od dva zla izaberi manje''.

Takođe, na svečanoj akdemiji nastupili su i mnogobrojni izvođači iz Loznice. Uz zvuke „Kraljevog kola“ i nastup  Kulturno umetničkog društva „Vuk Karadžić“ vratili smo se u prošlost, a muzičku pozlatu svečanoj akademiji darivao je Kvartet „Uvertira“  i mešoviti hor Gimnazije „Vuk Karadžić“. Kvartet „Uvertira“ čine diplomirani muzički izvođači, profesori svojih instrumenata i uspešni muzički pedagozi: Danijela Mirković, flauta, Mina Tošić, violina, Aleksandra Lazić, viola, i Milica Ivanović, gitara . Tokom 5 godina postojanja ovaj izvanredan kvartet održao je brojne, celovečernje koncerte širom Balkana i zabeležio značajne nastupe na prestižnim festivalima i manifesticama u zemlji i regionu. Kvartet „Uvertira“ odsvirao je kompozicije: „Canon in D” Johana Pahelbela, „Besame Mucho“ Konsuela Velaskeza i „Por Una Cabeza“ Karlosa Gardela. Mešoviti hor Gimnazije ,,Vuk Karadžić“ iz Loznice predstavio se ,,Pobednom pesmom’’ i kompozicijom „Ovo je Srbija“ uz zajednički nastup sa kvartetom „Uvertira“. Ovaj izuzetan hor koji broji preko 70 članova, pod dirigentskom palicom Darka Nestorovića, profesora muzičke kulture, osnivača hora i aktuelnog direktora škole, sa neverovatnim uspehom nastupa od  svog osnivanja 2011. godine, pa sve do danas predstavljajući svoju školu na mnogim takmičenjima i festivalima i osvajajući uglavnom prve nagrade.

U organizacionom odboru proslave bili su članovi Upravnog odbora Advokatske komore Šapca: advokat Slobodan Milovanović, iz Loznice, advokat Radomir Đunić, iz Loznice, advokat Saša Dimić, iz Loznice, advokat Jana Aćimović Planojević, iz Valjeva, advokat Olivera Perišić, iz Šapca i predsednik Odbora advokata Loznice, advokat Dušan Marić.

Zahvaljujemo se svim gostima koji su svojim prisustvom uveličali ovu nezaboravnu svečanost, kao i svim izvođačima na njihovim izvrsnim nastupima.