Дан адвокатуре 2024

Прослава Дана адвокатуре 23.02.2024. у Бањи Ковиљачи
Дан Адвокатуре

Дана 23.02.2024.године Адвокатска комора Шапца је у величанственом и аутентичном амбијенту „Кур- салона“ у Бањи Ковиљачи прославила „Дан адвокатуре Србије“ – дан када је 28.02.1862.године, за време владавине кнеза Михаила Обреновића, донет  Закон о правозаступницима, којим је у Србији установљена савремена адвокатура. Домаћин овогодишње прославе био је Одбор адвоката Лознице.

У раскошној балској дворани „Кур – салона“, а уз присуство многобројних званица: адвоката, адвокатских приправника, гостију из правосудних органа, председника Адвокатске коморе Србије, господина Вељка Делибашића, те председника и представника више регионалних адвокатских комора, најпре је одржана свечана академија, а  потом вечерња прослава.

Кроз програм свечане акдемије  присетили смо се  најсветлијих тренутака српске адвокатуре, највиших моралних и људских вредности, којима су српски адвокати пркосили свим недаћама у свим временима, остављајући у аманет својим наследницима да никад не забораве ко су и куда треба да иду. Подсетили смо се да данашње и будуће генерације адвоката корачају добоко утемељеним путем својих претходника, а да корачање тим путем подразумева и дужност да га, поштујући њихову величину, храброст и подухват, упркос свим искушењима и опасностима сачувају, и учине још стабилнијим и светлијим за генерације адвоката које долазе, дужност да се бакља слободне адвокатуре која га осветљава никада не угаси.

Водитељ свечане академије била  је академска глумица Ангелина Лукић, из Ваљева, а на истој су наступили адвокат Слободан Сташевић, адвокат из Шапца, који је интерпретирао беседу чувеног адвоката Илије Радуловића „Комад неба на земљи“, глумац Милан Вучковић, са Сократовом одбраном пред атинским судом и студенткиња прве године Правног факултета у Београду, Емилија Терзић, са својом беседом ,,Бити или не бити, питање је сад’’. Емилија је на републичком такмичењу из предмета Реторика и беседништво, маја 2023. године,   освојила прво место на задатој теми ,,Знање и правда говоре док незнање и неправда урличу''. У децембру исте године на Правнијади на Златибору,  освојила је прво место на задатој теми ,,Бити или не бити, питање је сад'', а на 28. такмичењу у беседништву студената Правног факултета Универзитета у Београду, одржаном у јануару 2024. године, освојила је друго место по оценама стручног жирија и треће место по гласовима публике на задатој теми ,,Од два зла изабери мање''.

Такође, на свечаној акдемији наступили су и многобројни извођачи из Лознице. Уз звуке „Краљевог кола“ и наступ  Културно уметничког друштва „Вук Караџић“ вратили смо се у прошлост, а музичку позлату свечаној академији даривао је Квартет „Увертира“  и мешовити хор Гимназије „Вук Караџић“. Квартет „Увертира“ чине дипломирани музички извођачи, професори својих инструмената и успешни музички педагози: Данијела Мирковић, флаута, Мина Тошић, виолина, Александра Лазић, виола, и Милица Ивановић, гитара . Током 5 година постојања овај изванредан квартет одржао је бројне, целовечерње концерте широм Балкана и забележио значајне наступе на престижним фестивалима и манифестицама у земљи и региону. Квартет „Увертира“ одсвирао је композиције: „Цанон ин Д” Јохана Пахелбела, „Бесаме Муцхо“ Консуела Веласкеза и „Пор Уна Цабеза“ Карлоса Гардела. Мешовити хор Гимназије ,,Вук Караџић“ из Лознице представио се ,,Победном песмом’’ и композицијом „Ово је Србија“ уз заједнички наступ са квартетом „Увертира“. Овај изузетан хор који броји преко 70 чланова, под диригентском палицом Дарка Несторовића, професора музичке културе, оснивача хора и актуелног директора школе, са невероватним успехом наступа од  свог оснивања 2011. године, па све до данас представљајући своју школу на многим такмичењима и фестивалима и освајајући углавном прве награде.

У организационом одбору прославе били су чланови Управног одбора Адвокатске коморе Шапца: адвокат Слободан Миловановић, из Лознице, адвокат Радомир Ђунић, из Лознице, адвокат Саша Димић, из Лознице, адвокат Јана Аћимовић Планојевић, из Ваљева, адвокат Оливера Перишић, из Шапца и председник Одбора адвоката Лознице, адвокат Душан Марић.

Захваљујемо се свим гостима који су својим присуством увеличали ову незаборавну свечаност, као и свим извођачима на њиховим изврсним наступима.